top of page
Ara
  • dijitalpazarlamabl

Dijital Pazarlama Bütçesi nedir? 6 Adımda Oluştur

Dijital Pazarlama Bütçesi nedir? Dijital Pazarlama Bütçesi 6 Adımda Oluştur



Dijital Pazarlama Bütçesi nedir?
Dijital Pazarlama Bütçesi nedir?


Pazarlama Bütçenizi planlamak için 6 Adım

  • Maliyetlerinizi ve gelirinizi bilin.

  • Pazarlama hedeflerinizi tanımlayın.

  • Bunları ÅŸirketinizin stratejik hedefleri ve büyüme vizyonu ile uyumlu hale getirin

  • Yıllık bütçeniz dahilinde çalışın, ancak haftalık / aylık olarak çevik olun.

  • MevsimselliÄŸi, tatilleri ve endüstri olaylarını dikkate alın.

  • Bütçenizi sonuçlara göre zamanında deÄŸerlendirin ve buna göre uyarlayın.

Neredeyse yılın sonu ve bunun ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz. Yıllık pazarlama bütçenizi planlamaya dalmanın zamanı geldi. Pazarlama faaliyetlerinizin çoğunu şirket içinde yönetiyor ve yürütüyor veya bir dijital pazarlama ajansına dış kaynak kullanıyor olsanız da, pazarlama bütçeniz yıllık stratejinizin kaynağıdır. Bu, önümüzdeki yıl performansınızı belirlemede uzun bir yol kat edecektir.


Yeni bir yıl yeni bir başlangıçtır. Dijital pazarlama stratejilerinizde büyüme ve değişim fırsatları getiriyor. Marka bilinirliği oluşturmak için yeni bölgelere giriyor, yeni ürünler piyasaya sürüyor veya yeni pazarlama kanalları deniyor olabilirsiniz.


Aslında, içerik pazarlamasının durumu üzerine yakın tarihli bir SEMrush çalışmasına göre, pazarlamacıların% 62'si gelecek yıl içerik pazarlama bütçelerini artırmayı planlıyor.


Daha fazla harcama, daha fazla risk anlamına gelir, aynı zamanda daha fazla fırsat anlamına gelir. Bu kadar çok şey söz konusu olduğunda, yıl için en iyi pazarlama bütçenizi planlamanıza yardımcı olacak altı adım:



1. Maliyetlerinizi ve Gelirinizi Bilin

Faaliyet gösterdiğiniz sektöre bağlı olarak, şirketin gelirinin yüzdesi olarak pazarlama giderleri arasındaki fark önemli ölçüde değişebilir:


Aynı sektörde bile, her şirketin genel hedefine, kilit performans göstergelerine ve hedeflerine, rekabet koşullarına ve daha fazlasına dayalı olarak dijital pazarlamaya yönelik kendi yaklaşımı vardır. Bütün bunların bütçenin büyüklüğü ve tarzı üzerinde doğrudan bir etkisi vardır.


Pazarlama bütçenizi planlarken yapmanız gereken ilk şey, mevcut durumun stokunu almaktır. Ne operasyonel maliyetleri nelerdir? Bir müşteriyi dönüştürmek ne kadara mal olur? Pazarlama faaliyetleriniz ne gibi bir değer yaratıyor? Her pazarlama taktiğine hangi geliri atfedebilirsiniz? Bugün nerede olduğunuzu öğrendikten sonra geleceği planlamaya başlayabilirsiniz.


2. Hedeflerinizi Belirleyin

Hubspot Araştırması, pazarlamacıların% 27'sinin ana zorlukları olmak için yeterli bir bütçe sağlamayı düşündüğünü gösteriyor! Şimdi iyi haber için: yatırım getirisini hesaplayan pazarlamacıların daha yüksek bütçeler elde etme olasılıkları 1,6 kat daha fazla. Toplam pazarlama bütçenizi ayırmadan önce, gelecek yıl için hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Kpı'larınız nedir? Kaç yeni müşteri görmeyi umuyorsunuz? Hangi saklama oranını hedefliyorsunuz? Dijital pazarlama faaliyetlerinin başı olarak, bunlar cevaplamanız gereken soru türleridir. Sadece size yön ve amaç vermekle kalmaz, aynı zamanda daha fazla bütçe elde etmenize yardımcı olabilirler.


3. Hedeflerinizi Şirketinizin Stratejik Hedefleri ve Büyüme Vizyonu ile Uyumlu Hale Getirin

Bununla birlikte, bunların hiçbirinin bir boşlukta gerçekleşmediğini unutmayın. Pazarlama hedefleriniz, şirketin genel stratejik hedeflerinin ve büyüme vizyonunun kilit unsurlarından biridir. Pazarlama bütçenizi, şirketi mevcut hedeflerine doğru ilerletmeyecek alanlara yatırmanın bir anlamı yoktur.


Bu nedenle, dijital pazarlama bütçenizi planlarken genel şirket stratejisini radarınızda tutmak çok önemlidir.


Bunu yapmanın en iyi yolu, diğer departmanlarla ve yönetimle sürekli bir iletişim hattı sürdürmektir. Bu şekilde, şirketin mevcut ve gelişen durumunun her zaman doğru bir resmine sahip olacaksınız ve bu da gerçekten entegre bir pazarlama bütçesinin geliştirilmesini büyük ölçüde kolaylaştıracaktır.


4. Bütçeyi Belirleyin, Ancak Çevik Tutun

İlk adım, toplam yıllık pazarlama bütçenizi belirlemektir. Yıllık tutar tanımlandıktan ve onaylandıktan sonra, aylık sabit bir oranda keşfedebilirsiniz. Yıllık bütçe taşa konmuştur, ancak bütçenin aylık olarak nasıl gittiğini biliyorsanız, belirli bir ayda çevik olmayı göze alabilirsiniz.


"Ajitasyon" kulağa hoş gelen bir kelime, ama pratikte ne anlama geliyor? Aylık düzeyde esnek kalırken yıllık bütçe nasıl hazırlanır?


Pazarlama faaliyetlerinizin mevcut durumuna sürekli dikkat ederek. Örneğin, belirli bir ayda belirli bir kampanyadan mükemmel sonuçlar alırsanız, durmayın!


Altı ay önce bir bütçe belirlediğiniz için başarılı bir kampanyayı sınırlamak mutlaka doğru karar değildir. Kampanya çalıştırmak ve daha da iyi sonuçlar alabilirsiniz görmek için izin seçebilirsiniz. Ardından, harcamalardaki beklenmedik artışı hesaba katmak için bütçenizi yol boyunca ayarlayabilirsiniz.


5. Özel Etkinlikleri Dikkate Alın

Bir pazarlama bütçesi belirlemek yalnızca şirketinizde olanlarla ilgili değildir. Bir dizi mevsimsel, tatil ve endüstri etkinliğini hesaba katmanız gerekir. Mevsimsellik (hava durumu, ulusal ve kültürel bayramlar, dini etkinlikler ve daha fazlası dahil) pazarlama fonlarınızı nasıl ve ne zaman yatırdığınız üzerinde anormal bir etkiye sahiptir


Örneğin, bir perakendeci veya B2C şirketi değilseniz, bütçenizi 4. Çeyrekte ölçeklendirmek kötü bir fikir olabilir. Gerçekten de, yıl sonuna kadar, dünya çapında perakendeciler agresif satış maksimize etmek için mevcut tüm kanalları istismar ediyor.


Sonuç, tüm büyük kanallardaki TBM'LERDE keskin bir artıştır. Rekabet şiddetlidir ve yüksek TBM'LERİ telafi etmek için dönüşüm oranlarının çok daha yüksek olması gerekir.


Bu aynı zamanda tatiller için de geçerlidir. Hedef kitleniz bir hafta izinliyken pazarlama mesajlarınızı zorlamak istemezsiniz. Ayrıca, farklı bölgelerin farklı bayramlara ve ulusal bayramlara sahip olduğunu unutmayın. Bu nedenle, bütçenizi hedef ülkelerinizin tatil takvimlerine göre özelleştirdiğinizden emin olun.


Bütçenizi düzene sokmak için özel iş kolunuza da bakabilirsiniz. Büyük endüstri etkinlikleri büyük bir pazarlama fırsatıdır. Bütçenizi bu etkinlikler etrafında akıllıca planlayın, böylece hedef kitlenizi normalden daha meşgul olduklarında yakalayabilirsiniz.


Şirketiniz belirli bir etkinliğe katılıyorsa, bu, çevrimiçi → çevrimdışı müşteri yolculuğunu birbirine bağlamak ve toplantılara ve (umarım) memnun müşterilere dönüşecek potansiyel müşteriler oluşturmak için harika bir fırsattır.


6. Her Zaman Test Edin ve Ölçün!

Yani pazarlama dolarlarınızı belirli bir kanala ayırdınız. Bu ona “dokunulmazlık" vermez.


En küçük ayrıntıya ve veri noktasına kadar plan yapsanız bile, gerçek şu ki, bir kampanya başlattıktan sonra, genellikle bir sürpriz unsuru vardır. En iyi planlanmış ve iyi niyetli kampanya tam bir başarısızlık olabilir. Ve belirli bir reklam beklenmedik bir şekilde viral hale gelebilir ve hiç hayal etmediğiniz sonuçlar doğurabilir.


Öngörülemeyen sonuçlarla başa çıkmanın tek yolu, her kanal için performansınızı her zaman test etmektir - şirkete katkısı ile ilgili tahmin ve varsayımlar. Ölçü için gerçek performansını en iyi resim almak gerekir Bazı faktörler (yaşam Değeri) edinme başına CPA (Cost) ve HAKKINDA vardır.


Bu ölçümlerin farklı zaman dilimlerine göre değerlendirilmesi tercih edilir; bazı durumlarda, gerçek değerlerinin tahmini nispeten uzun zaman alabilir. Outbrain'de bir kanalın başarısını tahmin etmek için kullandığımız zaman dilimleri haftalık, aylık, 3, 6, 9 ve 12 aydır.


Büyüme hack faaliyetlerimizde, daha sonra kötü LTV sayılarına çevrilen bir kanaldan gelen mükemmel EBM göstergelerinin birçok örneğini gördük. Öte yandan, yüksek LTV müşterisine dönüşen nispeten yüksek yerel EBM reklam kampanyaları gördük. Bu yüzden her zaman CAC / ebm'nin denklemin sadece bir parçası olduğunu aklımızda tutuyoruz.


Ltv'yi hesaba kattığınızda, genellikle daha uzun bir zaman dilimine (yani 3/6/9/12 aylık bir perspektife) ihtiyacınız olduğunu unutmayın.


Pazarlama Bütçeniz: Zıtlıklar Oyunu

Bir pazarlama bütçesi planlamaya gelince, karşıt güçlerle çalışıyorsunuz, bu nedenle hedeflerinize odaklanmanız önemlidir.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page